afro-beat

Jungle by Night

Geen voorspelbare DJ- of ‘13 in een dozijn’-rockband-ambities bij deze jonge knapen uit Amsterdam…  Neen, als tieners begonnen ze met iets straffers: een afrobeatband.  Jaja, funky afrobeat!  En het bracht hen geen windeieren op, met honderden optredens tot op de grootste Europese festivals zoals Sziget in Hongarije en North Sea Jazz en Lowlands in Nederland, zijn ze ondertussen volgroeit tot een geoliede afrobeatmachine met een goed gevulde concertagenda.

Afro-Latino was er dan ook als de kippen bij om ze eindelijk naar hét festival in België te halen waar ze zeker horen te spelen… 

Geboorteland: 
Nederland
Huidig land: 
Nederland
Genre: 

Tambours du Bronx

 Kwisvraagje.  Wat hebben KoЯn, Sepultura en Led Zeppelin gemeen met Afro-Latino ?  Awel, les Tambours du Bronx.  Deze Franse band stond in het verleden al samen op het podium met een hele reeks metal- en hardrockbands.  De band speelt industrial percussion met invloeden uit metal, rock, maar ook drum ’n bass, hiphop én afrobeat. Ahaaa, vandaar dus! In 1987 werd de band met 17 drummers opgericht in een wijk van de Franse stad Varennes-Vauzelles, le Bronx genaamd.  Ze hebben dus geen link met The Bronx in New York.  Op indrukwekkende wijze maken ze gebruik van olievatten en houten sticks, gecombineerd met electro, samples en zang. 

Geboorteland: 
Frankrijk
Huidig land: 
Frankrijk

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou

Muzikaal zowat het best bewaarde geheim van West-Afrika komt naar Afro-Latino! Opgericht in 1966 brachten ze in de jaren '60 en '70 honderden singles en tientallen albums uit, steeds in beperkte oplages. De band was 100% underground, nog voor die term bestond. Liefhebbers en andere muzikanten zoals Fela Kuti, Manu Dibango en Gnonnas Pedro raakte beïnvloed en overweldigd door hun obscure en gevarieerde sound. Het platenlabel Analog Africa verzamelde en digitaliseerde enkele jaren terug hun muziek waardoor de band weer brandend actueel werd en eindelijk ook op wereldtournee ging.
Het orkest combineert blazers, percussie, gitaar, orgel en krachtige stemmen, en hun muziek bestrijkt een breed pallet aan stijlen en ritmes (vandaar de naam Poly-Rythmo).

Geboorteland: 
Benin
Huidig land: 
Benin

Seun Kuti & Egypt 80

Seun biechtte als kind bij zijn vader Fela Kuti op dat hij graag muziek wilde maken zoals zijn vader. Met succes want de beroemde Fela nam zijn zoon prompt in zijn band Egypt 80 op toen kleine Seun nog maar net 8 jaar was (ja, u leest het goed). De legendarische afrobeatpionier Fela Kuti stierf in 1997 en zo werd Seun op zijn vijftiende (!) bandleider van zijn vaders band.

Seun slaagt er op wonderbaarlijke wijze in om de muziek van zijn vader voort te zetten en te vernieuwen. Hij komt in 2007 eerst met een 12 inch "Think Africa" op de proppen en in 2008 verscheen de langverwachte, alom geprezen, eerste full cd "Many Things". Voor Seun Kuti is afrobeat meer dan het muziekgenre alleen, het is een geëngageerde levenswijze. Afrobeat klaagt de corruptie en het wanbeleid aan van de Nigeriaanse politiek en is daardoor nog één van de enige inheemse muziekgenres ter wereld die in eigen land verbannen wordt door de overheid.

Seun Kuti brengt dit jaar op Afro-Latino een exclusief bezoek aan Vlaanderen n.a.v. de release van zijn eerste full cd "Many Things" in 2008. Als één van de beste Afrikaanse bands mag je je aan een stomende show verwachten van in totaal 15 bandleden on stage. Als u wilt weten waar artiesten zoals James Brown hun mosterd vandaan haalden...

Geboorteland: 
Nigeria
Huidig land: 
Nigeria
Genre: 

Pagina's